Çocuklar Neden Kodlama Öğrenmeli?

Teknoloji çağında olmamız, çocukların konuşma dahi bilmeden elektronik cihazlarla tanışmalarını sağlıyor. Bilgisayar ve akıllı cihazlar ile tanışan çocukların teknolojinin zararlı kısmını kullanmaları ebeveynleri endişelendirmektedir.

Çocukların, tablet telefon bilgisayar ile tanışmaları kaçınılmazdır. Dikkat edilmesi gereken bu cihazlarla geçirdikleri zaman ve hangi amaçla kullandıklarıdır. Çocukların teknolojinin zararlı kısmını değil yararlı kısmını kullanmalarını ve tüketen bir nesil değil üreten bir nesil olmaları sağlanmalıdır.

Çocukları robotik kodlama ile tanıştırarak bu cihazlarla geçirdikleri zamanın olumsuz etkileri ortadan kaldırılarak onların gelişimlerine olumlu olabilecek bir hale dönüştürebilir. Çocukların kendi yazılımlarını geliştirerek oyun tasarlamaları ve tasarladığı bir robotun hareket ettiğini görmek, ses çıkardığını duymak keyif ve mutluluk verici oluyor.

Kodlama eğitimini erken yaşta almaya başlayan çocuklar;

  • Zihinsel gelişim
  • Problem çözme becerisi
  • Algoritmik (sistematik) düşünme becerisi
  • Olaylar arası ilişki kurma
  • Yaratıcı düşünme becerisi
  • Mekanik sistemlerin çalışma mantığını anlama
  • Bilgisayar okur-yazarlığı konusunda daha çok gelişim göstermektedirler. Çocukların yetişmesi sadece bilgisayar, yazılım alanında değil, tüm alanlarda fark yaratır. Erken çocuklukta kodlama eğitimi çocuklara, Türkçe, matematik gibi alanlarda ve günlük hayatta karşılaştıkları problemlerde, olaylar arasında ilişki kurup daha kısa sürede anlama ve sorunu çözebilme becerilerini kazandırır.

Erken yaşta kod yazmaya başlayan ve girişimiyle dünya çapında bir başarı elde eden, sosyal medyada en çok kullanılan uygulama olan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, kod yazmayı 9 yaşında öğrenmiştir. Dünyanın en başarılı girişimcileri arasında sayılan Bill Gates ise ilk programını 13 yaşında yazmıştır. Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden biri olan Steve Jobs; “Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı.” diyerek kodlamanın öneminden bahsetmiştir.

Hal böyleyken dünya artık yazılım sektörü üzerine gelişmektedir. Dünyanın en büyük şirketlerine baktığımız zaman genelde yazılım üreten şirketler karşımıza çıkmaktadır. Gün geçtikçe insan gücüyle yapılan birçok iş yerini robot ve yazılıma bırakmaktadır. Bu yüzden gelecek nesillerin tüketen değil üreten bir toplum olması için gelecekte bu işi yapmayacak olsalar bile çocukların bu sektör ile ilgili bilgi sahibi olması çok önemlidir.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir