Yapay Zeka Nedir? İnsanlığı Yok Edebilecek Bir Teknoloji Mi?

Yapay zeka, şüphesiz son günlerin en çok tartışılan teknolojilerinden birisi. Kimilerine göre yapay zeka insan gücünü hemen hemen her işte büyük oranda azaltacak faydalı bir teknoloji olarak görülürken, kimilerine göre ise insanların sonunu getirebilecek bir teknoloji. Peki bu yapay zeka aslında nedir?

Yapay zeka, yazılım ve donanımların insan davranışları sergileme olayıdır. Yürüme, konuşma, kokuları ayırt edebilme, sesi algılama, yüz tanıma gibi yetenekler ve kullanılan yetenekler ile olayları ayırt edebilme ve farklı tepkiler verebilme olayıdır. Çok daha özetleyecek olursak, makinelerin insan gibi düşünüp tepki verebilmesidir.

Yapay zekayı diğer sistemlerden ayıran en büyük özellik problemlere veya sorunlara karşı verdiği tepkilerdir. Normal olarak kodlanmış sistemler sorunlara her defasında kodlanan bilgileri verirken, yapay zeka daha önce öğrendiği ve sorun için en etkili olacak çözümü cevap olarak verir.
Bu davranış ile normal sistemlerden ayrılan yapay zekayı Makine öğrenimi (Machine learning), Derin öğrenme (Deep learning) gibi kavramlar ile açıklamaya devam edelim…

Makine Öğrenimi (Machine Learning) Nedir?

Yapay zekanın bir kolu olan Makine öğrenimi aynı zamanda Derin öğrenmeyi de içerisine alan bir konudur. Peki nedir bu makine öğrenimi?

Ya da günlük hayatta kullandığımız Google ya da Facebook Haber Kaynağı’nda makine öğrenimi kullanılmaktadır. Bir kullanıcının sayfanın aşağısına doğru kayarken ne tarz haberlerde daha uzun süre durduğu ve okuduğu makine tarafından öğrenilir. Makine öğrenilen bilgi doğrultusunda kullanıcıya okuyacağı ve ilgisini daha çok çeken haberler sunmaya başlar.

Derin Öğrenme (Deep Learning) Nedir?

Derin Öğrenme bir makine öğrenme yöntemidir. Makineye öğretilen bir veri kümesi ile makinenin anlamlı sonuçlar çıkarması beklenir. Örnek verecek olursak makineye herhangi insan yüzü tanımlanıyor. Tanımlanırken iki göz ağız ve burun gibi temel unsurlar makineye öğretiliyor. Daha sonra farklı fotoğraftaki farklı yüzler makineye gösterildiğinde, makine bunu daha önce ona öğretilen kulak, göz, ağız gibi bilgilerden insan yüzünü resimlerden ayırt edebiliyor.

Günümüzde bu teknoloji kullanılarak yüz tanıma sistemleri, plaka tanıma sistemleri, sürücüsüz araçlar, otomatik park sistemleri gibi sayısız alanda kullanılıyor.

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Yapay zekanın kullanıldığı alanlar sınırsız olsa da en önemli uygulama alanları şu şekildedir:

  • Ses tanıma
  • Yüz tanıma
  • Görüntü işleyebilme
  • Karar verebilme
  • İşlemleri çok hızlı bir şekilde ayırt edebilme

Yapay Zeka İnsanoğlunun Sonunu Mu Getirecek?

Yapay zeka her ne kadar bugünün ve geleceğin en büyük teknolojisi dense de çoğu insan bu görüşü benimsemiyor. Filmlere dahi konu olan yapay zeka sektörü insanların sonunu getirecek mi?

Ünlü bilim adamları ve şirket sahiplerine kadar sıçrayan bu tartışma hakkında yapılan açıklamaları inceleyelim:

Tesla’nın kurucusu olan ve yaptığı uzay araştırmaları ile sık sık gündeme gelen Elon Musk; Yapay zekadaki gelişmelerden edişe duyduğunu ifade etmişti. Her ne kadar olumsuz görüş beyan etse de kendi geliştirdiği sürücüsüz gidebilen araçlarda bu teknolojiyi bolca görüyoruz.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking;”Yapay zeka insanlığın son buluşu olacak.” diyerek bir yandan bu teknolojinin insanoğlunun sonunu getireceğini ifade etmiştir.

Herkesin yakından tanıdığı Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ise, yapay zeka hakkında ileri sunulan olumsuz düşüncülerin hiçbirini benimsemediğini ve bu teknolojiye son derece olumlu baktığını ifade etmiştir.

Yapay zeka insanoğlunun sonunu getirecek mi bilinmez fakat birçok iş sahasında insanların yerini robotların alacağını söylemek pek yanlış olmaz. Bu yönüyle çoğu alanda artık insanları değil robotları muhatap olarak karşımızda bulabiliriz.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir